Kezdőlap DUNAKESZI GYÜMÖLCSKÖR

DUNAKESZI GYÜMÖLCSKÖR

Startlap kedvenchezGoogle könyvjelzőTwitterFacebook

 Ne vesszen kárba a gyümölcs, a fa tulajdonosa is részesülhessen a terményből és a terményt leszedő, befőző személyeknek is bőségesen jusson belőle! 
  Mindez megvalósítható a DUNAKESZI GYÜMÖLCSKÖRREL :-)
Szívesen várjuk a további felajánlásokat. 


alt

A képek az idei évi első cseresznyeszedésünkön készültek, ahol nagycsaládos Apukák, Anyukák a Gyermekek nagy segítségével szedték a finom gyümölcsöt.
A fa roskadozott a sok érett gyümölcstől, amit a tulajdonosa nem tudott leszedni. 
A leszedett cseresznye olyan finom volt, hogy a gyerekek alig hagytak belőle befőttnek :-) 
Természetesen a fa tulajdonosával mindig egyeztetünk, hogy milyen formában részesüljön ő is a termésből.
Nagyon hálásak vagyunk a felajánlásért, a finom gyümölcsből most 10 családunk részesült.
altalt

alt
Több száz kiló gyümölcs ingyen, avagy a közösségépítő gyümölcskör


Ne vesszen kárba a gyümölcs, a fa tulajdonosa részesülhessen a terményből és a terményt leszedő, befőző személyeknek is bőségesen jusson belőle! Hogyan valósítható meg mindez?

Minden nyáron fájó szívvel nézem az elhanyagoltabb hétvégi telkeken a fára száradó gyümölcsöket. A szívem szakad, a nyálam csorog a sok finomság után. Aztán elbattyogok a zöldségeshez – vagy rendelek a kosárközösségből, már ha a minőségre nagyon szeretnék odafigyelni – és megveszek többtíz kilót, mert ugye lekvárt, befőttet is szeretnék eltenni. De vajon miért nem szedi le a fát a tulajdonosa? Nem lehetne valahogy hozzájutni ahhoz a minden bizonnyal vegyszermentes kerti gyümölcshöz, ami mellett nap, mint nap elsétálok? Dehogynem. Felkutathatom a tulajdonost és megkérdezhetem, hogy megengedi-e, hogy leszedjem. És akkor talán… 

Évek óta tervezem ezt egy utcánkban lévő almafával, halogatom-halogatom, majd lefagynak az almák róla és csak sajnálom, hogy megint nem kerestem fel a tulajdonost. Aztán megfogadom, hogy majd legközelebb!

Azonban létezik egy hatékony, szélesebb réteget is bevonó megoldás, mégpedig a közösségbe szerveződés, a kaláka, az összefogás és a szervezettség (előre elkészített kampánnyal!). A lényeg, hogy a gyümölcs ne vesszen kárba, a fa tulajdonosa részesülhessen a terményből és a terményt leszedő, befőző személyeknek is bőségesen jusson belőle. De pontosan hogyan is?

2012. tavaszán Bozsó Ildikó Dunakeszin Gyümölcskört szervezett a helyi Nagycsaládos Egyesület égisze alatt. Közösségi oldalakon és ismerősök körében kampányt indítottak, igyekeztek minél több fa tulajdonosát megszólítani, akik lelkesek, nyitottak voltak! Jöttek a felajánlások, melyik utcában, milyen gyümölcs, körülbelül hány kiló. Ezután a családok jelentkeztek szedésre, befőzésre. Ha valaki nem boldogul mindkettővel, akkor összefognak, valaki szed, más befőz. A végén osztoznak. Jut a fa tulajdonosának, a szedőnek, a befőzőnek. Mindez teljesen ingyen!

 

alt

 

Tavaly csaknem 400 kilogrammnyi gyümölcsöt szedtek, főleg cseresznyét, meggyet, birset, de volt barack, szilva, alma, körte felajánlás is, sőt, egy kedves kerttulajdonos a zöldségeiből is tett felajánlást. Több száz üveg befőtt, lekvár, szörp és gyümölcssajt készült 28 család közreműködése révén, és sok friss gyümölcs jutott a gyerekeknek is. 

A kezdeményezés tavaly már olyan sikeres volt, hogy ősszel második helyezést ért el az Év Közösségi Kezdeményezése 2012. pályázaton.

Bátorítok minden kertvárosi lakót, hogy szervezzen a környezetében hasonlót, mellyel nem csak az ételmiszerpazarlás ellen tehet egy kis lépést (400 kg nem is kis lépés), de sok családot segíthet friss gyümölcshöz, lekvárhoz jutni. Kell egy jó szervező, egy levelezőlista, néhány gyümölcsfa és a tettre kész lekvárimádók. Hajrá, szervezz te is közösséget!

 Iványi Zsófi
biomama.hu

alt

A hosszú tél után pár hetes tavasz közbeiktatásával kirobbant a nyár. Már néhol virágzik a bodza, gyárthatjuk a bodzaszörpöt a gyerekeknek, és reménykedve nézzük az elvirágzott gyümölcsfákat: lesz-e sok termés? Tavaly kb. 350 kg gyümölcsöt hasznosítottunk, ami egyébként szemétre került volna, idén reméljük, sikerül ezt túlszárnyalni! Köszönjük, ha idén is viszitek hírét a Gyümölcskörnek, és buzdítunk benneteket hasonló körök alakítására!

alt

Mindenkinek nagyon köszönjük a szavazatokat! Bár a címet és az ezzel járó díjat nem sikerül megnyernünk, akkor is azt gondoljuk, hogy sokat nyertünk ezzel a pályázattal. Sokan megismertek bennünket, és reméljük, sokan közülük, közületek kedvet is kaptok ahhoz, hogy gyümölcsköröket szervezzetek, gyümölcsöt mentsetek, befőzzetek, közösségeket építsetek. Köszönjük mégegyszer!
altÓRIÁSI HÍRÜNK VAN!
Indultunk az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA)
 - ÉV KÖZÖSSÉGI KEZDEMÉNYEZÉSE 2012. -
pályázatán, és BEVÁLASZTOTTÁK A GYÜMÖLCSKÖRT A LEGJOBB 12 KÖZÉ!!! ELINDULT A SZAVAZÁS!!!

Minél több embert szeretnénk elérni, akik egyetértenek a célkitűzéseinkkel, és leadják ránk a szavazataikat!
A szavazás nagyon egyszerű, mert egy embernek csak 1 szavazatot kell leadni!!!
Nagyon jó lenne megnyerni a pályázatot, ez egy megerősítés is lenne, hogy hasznos, amit csinálunk, nagyon sok energiát fektettünk bele, a szedéstől, befőzésektől kezdve most a pályázat megírásáig, logó elkészítéséig, és örülnénk, ha minél többen hallanának rólunk, és egyre többen vennék át ezt a
kezdeményezést az egész ország területén.
Itt lehet szavazni:
http://www.facebook.com/OnkentesKozpont?fref=ts
Nagyon köszönjük előre is a szavazatokat!


KISS BEA ELKÉSZÍTETTE A LOGÓNKAT. 
SZUPER LETT, NAGYON KÖSZÖNJÜK!
alt
 

Magunkról:

Facebook: http://www.facebook.com/dunakeszigyumolcskor

A zöldség-­‐gyümölcs árak alakulása sokak számára -­‐ különösen a (több)gyermekes családoknál -­‐ áldozatossá teszi, hogy elegendő mennyiséget vásároljanak meg ezekből. Másoknál ugyanezek a termények feleslegként, szemétként jelentkeznek, legtöbbször tudás-­‐ vagy időhiány miatt. A kezdeményezés lényege, hogy ezt a két oldalt összehozzuk, az egyik fél adja a felesleget, a másik a tudást és az időt, az eredményen pedig osztoznak, illetve más rászorulók is részesülnek. A sok tag lehetővé teszi a munkamegosztást -­‐ egyik szed, másik befőz, de mindenki részesül az eredményből.  
Kb. 120 önkéntes vesz részt a programban.
 
A program egyik legjelentősebb előnye az elfelejtett értékek újra felfedezése, a bizalomépítés, az emberi kapcsolatok révén a társadalomépítés. A mai világban nem csupán kérni, gyakran adni sem merünk, mindent pénzben próbálunk mérni, a Gyümölcskör segít egy kicsit más dimenzióba helyezni ezt. Gyakorlatilag minimális költséggel, az idő, az egymásra figyelés “ajándékozásával” lehet segíteni egymásnak. A Facebook révén országszerte terjed a kezdeményezés, és olyan felajánlásokat is kaptunk, amiket nem tudtunk elvállalni. Szeretnénk, ha jövőre szélesebb körben terjedne a mozgalom, máshol is alakulnának gyümölcskörök, és sokkal kevesebb gyümölcs, zöldség kerülne szemétre. Fontosnak tartjuk, hogy megbízhatóak legyenek tagjaink, akik nem élnek vissza a felajánlásokkal, csak saját részre hasznosítanak. A sokrétű, kampányszerű feladatok miatt az önkéntes munka mérése nem kifejezhető 2-­‐3 számmal. Sokakat megmozgatott az ötlet, volt, aki egy-­‐ két órát vett részt, mások akár 20-­‐at, a fő szervezők még többet. Becsléseink szerint kb. 6-­‐700 munkaórát áldoztak a résztvevők a Gyümölcskörre valamilyen formában.
 
Interjú: http://www.katolikusradio.hu/?m_id=4&m_op=viewmusor&id=284626&ado=1
Sajtó: A GreenDependent Egyesületének Hírlevele a Kislábnyom is hírt adott a DUNAKESZI GYÜMÖLCSKÖRRŐL! (11. oldal):
http://kislabnyom.hu/sites/default/files/letolt/41.kislabnyom_hirlevel_2012jun30.pdf 
 
 
 A feladat összetett, ezért sok szervező és konkrét fizikai munkát is igényelt, melybe beletartozott: 
 • a csapattagok toborzása
 • Dunakeszi Diófa NE Gyümölcskör megalapítása
 • a felhasználható gyümölcsfák felkutatása
 • személyes bejárások, kapcsolatok felhasználása, szórólapozás
 • az ötlet elfogadtatása és népszerűsítése (alapvetően mindenki bizalmatlan, nehezen fogadjuk el, hogy van olyan dolog, ami minden félnek jó lehet, így ezzel külön foglalkozni kellett)
 • szórólapozás, riport, cikk
 • rendezvényeken való megjelenés
 • közösségépítés modern technikai lehetőségeinek felhasználása
 • saját Facebook oldal a gyors információáramlás biztosítása
 • levelezőlista tagok adottságainak összehangolása
 • szállítás, szedés, elrakás, visszajuttatás stb.
 • kapcsolattartás a felajánlókkal, visszacsatolás
 • a gyümölcsök betakarítása
 • tartósítás, befőzés
 • késztermékek visszajuttatása.

Eredményeink:

Fizikai eredmények:
Kb. 350 kg nyers gyümölcs megmentése a gyümölcskör keretein belül, ami különben szemétre került volna Több, mint 180 üveg tartósított befőtt, lekvár, szörp, gyümölcssajt elkészítése, és zöldségfélék savanyítása,friss gyümölcs szétosztása a résztvevő családok között. A termények 80%-­‐a vegyszermentesen termett, így jobb minőségű élelmiszerhez juthattak a családok. kb. 30 többgyermekes család élelmezésének segítése. Befőttesüvegek újrahasznosítása.

Közösségformáló eredmények:
GYES-­‐en lévő kismamák mozgósítása, számukra hasznos, érdekes program biztosítása (közös befőzések, tapasztalatcserék, recept cserék/megosztások). Az előzőek révén az anyukák visszatérési lehetősége a közösségbe. A “hasznosat teszek” érzés táplálása, erősítése, depresszió elkerülése. Tudatformálás a gyerekek számára -­‐ aki részt vett benne, jobban megbecsüli amit kapott, a közös munka örömének megismertetése. Szakmai tanácsadást is kapunk egy támogatótól. Közösségi bizalom építése (aki adta és aki kapta előtte nem ismerték egymást). Idős emberek bevonása, hasznosságérzésük erősítése. Körön kívüli kapcsolatok létrejötte. Hatékony kapcsolatépítés a gyors híráramlásra, ami a körön belüli bizalmat is építette-­‐erősítette. A gyerek barátságok (kb.12-­‐14 éves kortól) már a felnőttkori barátság alapja lehet, ami biztosítja a kezdeményezés folytatását, a településen belüli közösségépítést, emberi kapcsolatok erősítését, azaz a társadalom összetartását és hatékony működését más területeken is. Többeknek a közösség segített a körön belül, hogy befőzésbe merjen vágni, eddig félt a feladattól. A közös munka -­‐ szedés, befőzés -­‐ összehozta a családokat.

alt
 
 

 

 

 

 

 

 

 

látogatóink száma:
Ma:11
A héten:106
Összes:107395
Térkép