Rólunk írták

Sajtómegjelenéseink:

Dunakeszi Polgár – 2016. februári szám
„Mozgalmas év eleje a nagycsaládos egyesületben”

Ceruzavázlat nagycsaládokról –

ISKOLAKEZDÉS ELŐTT

Minden bizonnyal elkezdődött a visszaszámlálás az általános és középiskolás diákok körében a tanévkezdés napjáig. Vannak családok, ahol még kihasználják az utolsó napokat egy kis nyaralásra, máshol már inkább az elmúlt táborok, közös otthoni családi együttlétek friss élményeit beszélik meg. Akárhogy is legyen, a szünidőnek hamarosan vége s elkezdődik az a tíz hónap, melynek legfontosabb tennivalója: a tanulás.

 

A Dunakeszi Diófa Nagycsaládosok Egyesülete segítségével arra kerestünk választ, hogy többgyermekes családok körében hogyan történik a felkészülés az iskolára.

Különleges szerepe van a Dobos család életében a gyermekszeretetnek. A csemetéket Dr. Dobosné Kátai Erika, mint édesanya, és mint hivatásos nevelőszülő mutatta be: a házaspár két saját gyermeke, a tíz éves Johanna és a tizenhárom éves Szabolcs mellett, öt nevelt gyermek gondját is viselik. Kiara és Kristóf három évesek, ők most kezdik az óvodát, Viktor hat éves, szintén ovis, az Alagi Óvodában. Gergő első osztályos a Széchenyi István Általános Iskolában, Gyuszi 10 éves, ő Johannával és Szabolccsal együtt az Újpesten lévő Benkő István Református Általános Iskolában tanulnak.

A nyár számukra emlékezetes volt. A nagyobbak Zánkán nagycsaládosok táborában voltak, emellett a gyülekezeti és hittantáborokban is sok élménnyel gazdagodtak. Az iskolai felkészülésnek még az elején vannak, a tanszerek beszerzésére ezután kerül sor. Nagy segítséget jelentett az egyesülettől kapott támogatás. A ruhatárat is fel kell frissíteni, ehhez az egyesület Hozd-vidd akcióját veszik majd igénybe.

Ősztől sűrűk lesznek a mindennapok. Férje – aki kutatómérnök a csillebérci Központi Fizikai Kutatóintézetben – viszi reggelente a három nagyot Újpestre, a többi gyermek Erikára vár, aki napközben hittant tanít az iskolákban, óvodákban. Délután Szabolcs fociedzésre megy, Gyuszinak szintén foci, majd trombita óra a zeneiskolában, Johanna eddig balettozott, de ősztől átvált atlétikára. Mire mindenki hazaér, leckenézés, tanulás és máris itt az este.

Mozgalmas életet élünk, fogalmazott az édesanya, de hozzátette, ez nem baj, mert jó így együtt lenni!

A Takács család életében a sport fontos szerepet játszik. Az édesanya, Takácsné Somlóvári Csilla lelkesen sorolja, hogy minden nap jut idő mozgásra. Három gyermeke számára a sportszerű atlétika, futball, röplabda, úszás és korfball a szenvedély. Ő és férje is rendszeresen futnak.

A gyerekek jó tanulók. Ádám tíz éves, Marcell egy évvel idősebb, mindketten a Szent István Általános Iskola német tagozatos osztályába járnak. Ők az atléták, főleg a rövid távú futásban jeleskednek, Marcell, aki emellett focizik is, korosztályos versenyeken több mint ötven arany, ezüst és néhány bronzéremmel büszkélkedhet. Viktória most lesz hetedikes a Radnóti Miklós Gimnáziumban, az angol mellett németet is tanul. Ő gátfutó volt mindeddig, most áttér a röplabdára.

A nyarat sporttáborokban töltötték, az iskolai felkészülést igazából most kezdik el. Tanszervásárlás, a kinőtt cipők, felsőruhák pótlása huszadika után kezdődik. A tanáraikat nagyon kedvelik mindhárman, Viktória arról is beszélt, hogy a gimnázium nagyon erős, de náluk nem „ciki” jó tanulónak lenni.

Csilla otthon dolgozik, vezetői tanácsadással foglalkozik, felsővezetőket keres, férje buszsofőr. Így a gyerekekkel való mindennapos foglalatosság az ő feladata, s ha értük kell menni, ő az „anyataxi”.

A Bényei család nem hagyja az utolsó pillanatra a teendőket. A táskák már megvannak, a tankönyveket ingyenesen kapják, az egyéb eszközök beszerzése folyamatban van, örömükre kaptak az egyesülettől kedvezményes tanszervásárlási utalványt.

Négy gyermekük van, Blanka a legkisebb öt éves, ő a Piros Óvodába jár. A három nagyobb gyermek különleges életpályára készül, ők a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékei. Marcell tizenhat éves, a negyedik évet kezdi, gumiasztalozik. Számos fellépés van már mögötte, színházakban és a Nagycirkuszban, és szerepelt már több ezer néző előtt is. Délelőttönként szakmai képzés, délután a gimnázium a fővárosban. Bernadett tizennégy, Máté Barnabás tizenhárom éves, délelőtt tanulnak egy XV. kerületi általános iskolában és délután a képző. Bernadett kedvence a drótkötél. Máté is tornázott, országos serdülő válogatott kerettag is volt, ám mégis váltott. Statisztaként szerepelt már az Aida újrarendezett előadásán, rabszolgagyerek volt és zsonglőrködni kellett.

Az édesanya, Szilvi otthon van a gyerekekkel, akik mindig estére érnek haza, s akkor még le kell ülni tanulni. Az édesapa, István, három éves korától él a városban, motorszerelőként dolgozik.

Így készülnek a 2014-15- ös tanévre az itt szereplő családok. Bozsóné Huszár Ildikó, az egyesület elnökhelyettese kérdésünkre elmondta, hogy a Triász Tömlő Kft.-nek köszönhetően a jelentős árkedvezményt nyújtó Cetli Papír Írószer és Nyomtatványbolt közreműködésével, idén negyedik alkalommal osztottak tanszerutalványt segítséget kérő családoknak, mintegy 300 000 forint értékben.

Ezen kívül augusztus végén rendeznek Hozd-vidd akciót, melynek keretében a lakossági felajánlásokból és a tagok gyermekei által kinőtt ruhákból, iskolai felszerelésekből válogathatnak a szülők.
            A tanévkezdéshez kapcsolódóan szeptember 19-én 16 órától a Házasságkötő teremben iskolai előmenetelt segítő ingyenes előadást rendeznek Lukács Karolin neurofeedback-terapeuta közreműködésével, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket nevelő szülők részére.

Szerző: Katona M. István

Forrás: http://www.dunakanyarregio.hu/download_lapjaink/Polgar%202015%2008-as%20szam%20-%20web.pdf 16-17. oldal

2014. decemberi Dunakeszi Polgárban megjelent egy cikk elnökünkkel, Gál Ákossal:

http://www.dunakanyarregio.hu/download_lapjaink/Polgar%202014%2012-es%20szam%20-%20web%20JAVITOTT.pdf 19. oldal!
 

2013. decemberi Dunakeszi Polgárban is megjelentünk:

alt

Anyák napja alkalmából köszöntötte Dióssi Csaba polgármester egyesületünk elnökét Iklódy-Szathmáry Esztert

A Dunakeszi Polgár 2013. májusi számában adta hírül, hogy Dióssi Csaba Anyák napja alkalmából virágcsokorral köszönte meg Eszter kiemelkedő közösségért végzett munkájáért, és egyben köszöntötte a városi édesanyákat.
http://www.dunakeszi.hu/polgar/POLGAR%205%20web.pdf
altalt

ÉLET a Dunakeszi Diófa Nagycsaládosok Egyesületében – Jövőnk a család!

Ezzel a címmel jelent meg egyesületünk beszámolója a 2013. márciusi Dunakeszi Polgárban. 
http://www.dunakeszi.hu/polgar/Polgar%202013%203-as%20szam%20web.pdf
alt

Városi könyvtár ajándéka a nagycsaládosoknak

A városi könyvtár gyönyörűen becsomagolt, névre szóló csomagokat állított össze a nagycsaládosoknak, a gyerekek életkorát és nemét figyelembe véve. Nem csak a könyvtárban gyűjtött használt, újszerű könyveket tették a csomagba, hanem a könyvtár is vásárolt hozzá.
30 családot tudtak megajándékozni. A tapasztalat az volt, hogy a legnagyobb örömmel ezeket a csomagokat vitték haza a tagok. A megajándékozott gyermekek nagy örömmel gyönyörű szép rajzokkal köszönték meg a kapott könyveket.
A könyvtár igazgazónője meghatódva vette át a rajzokat, melyből pár darabot kiállított a könyvtárban. 
A Dunakeszi Polgár 2013. februári számának 16. oldalán is olvashatjuk a könyvtár beszámolóját az ajándékozásról. 
http://www.dunakeszi.hu/polgar/Polgar%202013%202-es%20szam%20WEB.pdf

alt alt
 

Házasság hete 2013. február 10-17.

Ismét megrendezték Dunakeszin a házasság intézményének népszerűsítését megcélzó rendezvénysorozatot, melyet  előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel és filmvetítésekkel tettek színesebbé. 
A kerekasztal beszélgetésen az egyesületünk elnöke Iklódy-Szathmáry Eszter és férje Iklódy Zoltán képviselte egyesületünket és a nagycsaládosokat.
A többi rendezvényen is szép számmal vettek részt nagycsaládos tagtársaink.
Az eseményről itt található összefoglaló: 
http://www.dunakeszi.hu/hirek/kozelet/0_1747_Ismet-megrendeztek-a-Hazassag-hetet.html

 
Dunakeszi Polgár 2012. májusi szám (ÚJ)

Katona M. István cikkében Fodor Sándorné, Marika köszönetet mondott a Dunakeszi Önkéntes Köztisztasági Nap kezdeményezéséért:

Aminthogy ezúton is köszönet jár annak a több mint 150 önkéntesnek, akik részben mint magánszemélyek, részben pártok, társadalmi szervezetek, köztük a Dunakeszi Diófa Nagycsaládosok Egyesület, a Fenyő Lakópark Egyesület, az Alagliget Lakópark Egyesület, a Toldi-dombliget Lakópark Egyesület, a Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület 22. sz. börzsönyi helyi csoportja (ők egy teherautót is biztosítottak), a Családsegítő, az ÉFRI, a Jobbik, a Kesző Népe c. helyi jobbikos kiadvány aktivistáiként vették ki részüket a nagyszabású akcióból. … 

Dunakeszi Polgár 2012. januári szám

Beszámoló a családügyi tanácsnok és a tanácsadó testület 2011. évi munkájáról – Bocsák Istvánné, Vera néni cikke

Hosszú előkészítő munka eredményeként decemberben végre megtörtént a Dunakeszi Diófa Nagycsaládos Egyesület cégbejegyzése. A családügyi tanácsadó testület több tagja is aktívan részt vett az egyesület létrehozásának előkészítésében és a szervezésében. Az egyesület nagy lelkesedéssel és lendülettel dolgozik, több rendezvényt és akciót szerveztek augusztustól kezdődően.
 

Dunakeszi Polgár 2011. decemberi szám

Katona M István összeállítása a 2011. december 3-án tartott Mikulás-ünnepségünkről

A megalakulásuk óta most tartotta meg első közösségi eseményét, a Mikulás-várót a Nagycsaládosok Egyesülete. A Bárdos Lajos Általános Iskola tágas ebédlőjében negyven családból összesen mintegy 120 gyermek részvételével zajlott le a rendkívül sikeres rendezvény. A hangulatos műsort követően osztotta szét az ide is megérkezett Mikulás az adományokból összejött ajándékokat, majd következett a kötetlen játék és kézműves foglalkozás, melyen szülők és nagyobb gyerekek segítettek a kicsiknek. Az enni- innivalót a szülők hozták, bőven volt sütemény, egyéb harapnivaló. Miközben a gyermekek önfeledten játszottak, s a szülők beszélgettek, Deákné Csete Zsuzsanna, az egyesület vezetője arról számolt be, hogy megalakulásuk óta már három kedvezményes élelmiszer vásárt szerveztek. – Közvetlen termelőktől – akik szintén nagycsaládosok – kértünk árut, legutóbb száraztésztát és kézműves termékeket. Volt egy ruha cserebere akciónk is, amelyen használt, kinőtt gyerekruhák cseréltek gazdát. A Diófa utcai székhelyünkön rendeztük a programokat, emellett heti rendszerességgel szerdánként, angol órákat tartunk az érdeklődő anyukáknak. Jó hír, hogy várhatóan januárra megszületik az egyesületünk bírósági bejegyzése, és ugyancsak a jövő hónapban elkészül a honlapunk is, melyet a városi web-oldalon keresztül lehet majd megtalálni. Szeretnék mindannyiunk nevében köszönetet mondani a Bárdos iskola vezetőségének a helyszínért, enélkül nem tudtunk volna ilyen örömet szerezni gyermekeinknek, mint ez a mai délután. Nos igen, örömet szerezni, s cserébe örömet kapni. Lám, milyen egyszerű dolog ez, nem kell hozzá más, csak egy kis szándék és akarat! Tegyünk el ebből valamit jövőre is, de nem csak advent hónapjára. alt

 

 

www.dunakeszi.hu 2011. 08.17.

 TANÉVKEZDŐ HOZD ÉS VIDD!

Az alakuló Dunakeszi Nagycsaládosok Egyesülete szeretettel hívja a gyermekes családokat ingyenes TANÉVKEZDŐ HOZD ÉS VIDD! Rendezvényére.

Meguntad? Feleslegessé vált? Nem használod? Még jó állapotban van? Másnak még jó lehet!
Hozd el 2011. augusztus 24-én 8-19 óra között a Diófa u. 10-be, és vidd, amire szükséged van! Várunk őszi-téli gyerekruhákat, cipőket, kabátokat, iskolaszereket, tankönyveket, kötelező olvasmányokat, könyveket, ovis zsákot, ágyneműt, sportfelszereléseket, és bármit, ami a bölcsödében, óvodában, iskolában kellhet. Ha valaki szeretne adni, de nem tud, akkor is várjuk! Esetleges kérdéseket a noe.dunakeszi@gmail.com e-mail címre várunk! A rendezvényen megismerkedhetsz az Egyesület céljaival, terveivel, illetve belépési nyilatkozat kitöltésére is lehetőség van.

 

 www.dunakeszi.hu 2011.06.21.

Megalakult a Dunakeszi Nagycsaládos Egyesület

Múlt héten május 14-én megalakult a Dunakeszi Nagycsaládos Egyesület. Az egyesület vezetőségét bármilyen kéréssel, kérdéssel lehet keresni. Az e-mail címük a következő: noe.dunakeszi@gmail.com